CÂteva cuvinte

Despre CCMD

Centrul Cultural Mahmoud Darwish (CCDM) aniversează în 2022 cinci ani de la înființare și sărbătorește anul acesta schimbarea.

Centrul Cultural Mahmoud Darwish este o organizație non-profit, înființată în conformitate cu legislația din România, neafiliată politic și independentă, care promovează cultura și valorile culturii palestiniene, valori cu rădăcini străvechi și asupra cărora și-au pus amprenta cele mai însemnate civilizații ale istoriei universale.

Istoria Noastră

De-a lungul timpului s-au organizat o serie de proiecte și activități de succes, proiecte care au reușit să crească în mod semnificativ expunerea în spațiul public românesc și care au căptat interesul publicului român pentru moștenirea culturală palestiniană.

Ne dorim să creăm un cadru propice și profesional prin promovarea culturii, cercetarea istorică, socială și turistică, dar și promovarea evenimentelor și a personajelor reprezentative ale istoriei contemporane din Palestina, atât în țară, cât și în străinătate.

Echipa Centrului Cultural Mahmoud Darwish este una inimoasă ce își propune să aducă în mijlocul audienței din România cultura palestiniană. Suntem o echipă relativ mică, dar animată de un interes comun. Noi suntem: Anca Cristescu – Președinte, Wael El Ghabdan – VicePreședinte și voluntarii care se implică activ.

Echipa Noastră

Curs de terapie prin artă

Autenticitate in Public Speaking

Curs de Comunicare si Imagine Media

Atelier de actorie & Dramaterapie

Dragă Cititorule, Ai Fost Vreodată în Palestina?

Numele ei a fost rostit de Herodot în Istoriile lui, iar mai apoi menționat în scrierile celebre ale vechilor egipteni. L-au rostit oameni importanți ai istoriei precum: Aristotel, Ovidiu, Pliniu cel Bătrân, Plutarh, Lucian de Samosata, Eusebiu din Cezareea, Ibn Battuta, Shakespeare, Francis Bacon, Newton, Voltaire, Diderot, Theodor Herzl chiar și Lord Arthur Balfour. Regiunea a fost locuită în cursul mileniilor mai ales de către popoare de limbi semite.

Mai întâi canaaneni, amoriți și alte câteva seminții înrudite, apoi evreii, numiți și israeliți sau iudei, ulterior și arabii. În antichitate a fost prezent în zona de țărm și un popor de limbă probabil indo-europeană, filiftenii, iar ulterior în perioada elenistică și romană s-a adăugat și o populație elenă.

Palestina

Vechea țară a Canaanului, Palestina, considerată leagănul civilizației, deține un loc unic în patrimoniul istoriei și spiritual al lumii noastre.

 De aceea, noi credem că e datoria fiecărui om, secular sau religios, să se bucure, după cum poate de moștenirea ei. Așa a luat ființă Centrul Cultural Palestinian Mahmoud Darwish, iar acum ne propunem să aducem Palestina mai aproape de inima și preocuparea culturală a românilor.

Bine Ai Venit în Palestina, Țara Sfântă!

O discretă incursiune în lumea cuvintelor și a imaginilor prin care vom încerca să redăm vizual, frumusețea locurilor și a oamenilor ce locuiesc pe aceste meleaguri.

Cunoaște poporul palestinian și cultura lui milenară, năucitoare prin vechimea și vastitatea ei copleșitoare în dimensiunea ei umană. Este precum o sărbătoare a iubirii, a ospitalității și a unei neostoite nădejdii care caută bucuria în lucruri mici și adesea rostește, din durere, îngăduință și răbdare.

SPIRITUALITATE

 ”Pământul Sfânt” a unit cele mai mari trei religii monoteiste. Fie că este vorba despre Divinitate ca despre Hristos, Iahve sau Allah, aici este centrul lumii spirituale. Astfel, s-au instalat armonia, contemplația și smerenia.

CULTURĂ

Numită cel mai des „Pământul Sfânt”, Palestina cuprinde locuri sfinte atât pentru creştini, cât și pentru evrei şi musulmani. Palestina nu este numai un tărâm sfânt și este o ţară în care se găseşte cultură, istorie şi relaxare. O lume a întâmplărilor și a vibrației, unde oamenii au fost martorii minunilor și a istoriei.

MEȘTEȘUGURI

Brodatul în formă de goblen este o formă veche de artă în Palestina. Folosind materiale făcute acasă, femeile brodează rochii, jachete, veste, feţe de masă. Olăritul şi ceramica de Jerusalim sunt de asemenea vestite. Ornamentele religioase făcute din lemn de măslin şi sidef sunt foarte atractive. 

Cunoscând astfel Palestina, aceasta, prinde viață în sufletele noastre prin prisma culturii și a istoriei.

Mahmoud Darwish

13 martie 1941 – 9 august 2008

”Mi-am făruit patria, chiar mi-am fondat statul, în limba mea.”

Premiat și laurat la nivel internațional, Darwish este considerat poetul național al Palestinei și cel mai important poet contemporan al lumii arabe.

Centrul Cultural Palestinian în România, deloc întâmplător, a ales să îi poartă cu recunoștință numele.

Poetul Simbol

Dintr-o familie de arabi musulmani, in 13 Martie 1941 în Al-Birwa s-a născut Mahmoud Darwish. 

Din cauza luptelor dintre evrei și arabi, familia sa a fost forțată să se mute în sudul Libanului. La reîntoarcerea în satul natal, aceștia au trăit ca refugiați nefiind înregistrați.

O dată terminate studiile secundare, Nahmoud Darwish a aderat la Partidul Comunist Israelian și a lucrat pentru publicațiile partidului ca redactor. Acesta a mai studiat la Moscova și Cairo. Plecarea la Cairo i-a marcat parcursul literal, acesta mărturisind că a trecut de la un poet al rezistenței la un poet ce avea să scrie despre orice subiect.

În 1993, în semn de protest împotriva Acordului de pace de la Oslo, acesta a demisionat din Comitetul Executiv al Organizației pentru Eliberarea Palestinei.

Mahmoud Darwish a încetat din viață pe data de 9 august 2008 în Huston și a fost înmormântat la Palatul Culturii din Ramallah, care urma să-i poarte numele.

Simbol al Culturii Palestiniene

În întreaga carieră literară, Mahmoud Darwish a publicat 8 volume de proză și peste 30 de poezie.

 A recitat în Nazaret unu din primele poeme, ”Cardul de identitate”, stârnind reacții tumultoase. Acest lucru a făcut ca poemul să devină cunoscut într-o perioadă scurtă de timp chiar și peste hotare. Refrenul poemului “ Frunzele măslinilor” a devenit un simbol al identității arabe.

Prima plachetă de versuri a fost publicată în 1960 la vârsta de nouăsprezece ani. Aceata era intitulată “Păsări fără aripi”. S-a consacrat ca poet la douăzeci și cinci de ani când a publicat “Frunzele maslinilor”, în 1964 și “Îndrăgostit de Palestina” în 1966. 

Dragostea sa față de Palestina și locurile unde a copilărit îl  determină să publice numeroase volume de poezi: ”Jurnalul unei răni palestiniene” (1969), ”Iubita mea se scoală din somn” (1969), ”Păsările mor în Galileea” (1970), ”Nunți” (1977), ”Oda Beirutului” (1982), ”Văd ce vreau” (1990), ”Precum florile de migdale sau chiar mai mult” (2005).

Premii

“Premiul Lotus” primit în 1969 de la Uniunea Scriitorilor Afro-Asiatici.

Premiul “Lenin pentru pace” primit în 1983 de la URSS.

Titlul de “ Cavalerul Ordinului Artelor și Literelor oferit de Franța în 1993.

“Premiul Fundației Lannan pentru libertatea culturală” oferit în 2001.

“Premiul Princes Claus” în 2004.

„Premiul Forum internațional pentru poezie arabă” și  „Coroana de aur a serilor de poezie Struga” premiate în 2007.

TE asteptăm

Alătură-te Echipei Noastre

Transmite mai departe! Este cel mai simplu lucru pe care îl poți face pentru noi. Sprijinul tău prin răspândirea veștii despre activitățile noastre către rude, prieteni și colegi, ne va ajuta să ne dezvoltăm și să implementăm tot mai multe acțiuni.

 Astfel, vei fi unul dintre noi. Cultura unește oamenii și îi ajută să se cunoască mai bine.